Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wałbrzych: Kolacja degustacyjna w dawnej kuchni Hochbergów na zamku Książ [ZDJĘCIA]

Dariusz Gdesz
Po 80.latach w dawnej kuchni Hochbergów na zamku Książ pojawili się mistrzowie kuchni. Za sprawą szefa kuchni Grzegorza Dudy, znawcy zapomnianych technik kulinarnych, członka kapituły Smaki Dolnego Śląska szefa kuchni Restauracji Książęca w Zamku Książ, zobaczyliśmy dania inspirowane kuchnią Louisa Hardouina, nadwornego kucharza rodziny Hochbergów.

Menu pokazu "live cooking" przygotowane przez Grzegorza Dudę i Adama Burego.
Przystwaka- Dojrzewający ser z lokalnej serowni , czerwona cebula z hodowli eko, miód gryczany, chipsy wytworzone z zakwasu chlebowego z ekologicznej tradycyjnej piekarni.
Zupa- Krem z skorzonera (wężymord) warzywa niegdyś uważanego jako antidotum na jad żmij, alternatywa dla ziemniaka dzięki masłu z lokalnej wytwórni.
Danie główne- Rolada wołowa von Pless – wołowina sudecka, czerwona kapusta, rodzynki, cynamon - w czasach Hochbergów jedna z droższych przypraw, co powodowało, że potrawa stawała się bardziej ekskluzywna, kluski śląskie według oryginalnego przepisu z XIX/XX wieku z surowych i gotowanych ziemniaków.
Deser- Lody z kaszy gryczanej z młodej marchwi i szczawiu.
Zobacz zdjęcia z miejsca, które ożyło po 80.latach.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto