Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Poszukiwania 17-latki zakończyły się licznymi zarzutami

Poszukiwania 17-latki zakończyły się licznymi zarzutami

Świętochłowice: Znęcał się nad swoją partnerką. Stosował przemoc różnego rodzaju

Świętochłowice: Znęcał się nad swoją partnerką. Stosował przemoc różnego rodzaju

Polecamy

Co za kreacja! Katarzyna Cichopek w tej sukience przyciągała uwagę na weselu

Co za kreacja! Katarzyna Cichopek w tej sukience przyciągała uwagę na weselu

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Tygodniowy przegląd prasy w Świętochłowicach, (5.05-11.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Świętochłowicach, (5.05-11.05.2024)