Prawie 5 tysięcy uczniów rozpoczęło w poniedziałek nowy rok szkolny 2013/2014 w świętochłowickich podstawówkach, gimnazjach, szkołach ponadgimnazjalnych i policealnych. W tym 98 sześciolatków. Rodzice tych właśnie najmłodszych martwią się nie tylko o to, czy ich pociecha poradzi sobie z nauką, ale o to, by zdrowo się odżywiało. Do tej pory rodzice mieli większy wpływ na to, co je ich dziecko. Teraz, jeśli wykupią swoim pociechom obiady w szkole, wszystko się zmieni. Dzieci będą jadły to, co zaserwuje szkolna kuchnia, bądź catering zamawiany przez placówkę. Dzieci i młodzież uczęszczający do świętochłowickich szkół mają to szczęście, że żadna placówka w naszym mieście ma własną kuchnię.
Świętochłowice. Obiady w szkołach: zupa szpinakowa, gulasz z serc i knedle z truskawkami
Co zatem pojawia się na talerzach uczniów? Na przykład w Szkole Podstawowej nr 10 kucharki serwują na pierwsze danie zupę ogórkową, a na drugie pulpety w sosie z kaszą lub zupę jarzynową oraz gulasz z serc z makaronem. Natomiast w SP nr 19 na śniadania uczniowie jedzą zazwyczaj bułkę z pasztetem, szynką lub dżemem bądź drożdżówkę. Na obiad w każdy dzień zupa jest inna: szpinakowa, jarzynowa, ogórkowa, rosół z makaronem, pomidorowa. Urozmaicenie uczniowie znajdą też w drugich daniach. Szkolne kuchnie serwują np. rybę z ziemniakami i surówką, knedle z truskawkami, marchewką i cukrem, a do tego jogurt. Inną opcją jest gulasz z kaszą i ogórkiem konserwowym. Jak informuje naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miejskiego w Świętochłowicach Roman Penkała, średni koszt wyżywienia dziecka w szkole wynosi około 6 zł.
Świętochłowice. Obiady w szkołach. Specjalne programy żywnościowe
Świętochłowickie szkoły realizują też specjalnie programy żywnościowe: "Owoce w szkole", "Szklanka mleka", których administratorem jest Agencja Rynku Rolnego oraz program "Napełniamy talerzyk", którego organizatorem jest bank żywności.
- Celem tego pierwszego jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych - wyjaśnia Penkała.
"Owoce w szkole" jest adresowany do uczniów klas I-III szkoły podstawowej, ma na celu promocję spożywania świeżych owoców i warzyw, picie soków owocowych i warzywnych.
Program "Napełniamy Talerzyk" skierowany jest do szkół podstawowych i gimnazjów. W jego ramach przekazywana jest część żywności pochodzącej z unijnego programu PEAD (Federacja Polskich Banków Żywności) szkołom, które przygotowują posiłki w ramach dożywiania dzieci z ubogich rodzin.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?