Co zrobić, aby wielkanocne śniadanie wyszło nam na zdrowie? Podpowiada Anna Falisz, specjalista ds. żywienia z Centrum Edukacji Żywieniowej i Sportu w Świętochłowicach. 19 marca w OSiR "Skałka" Falisz poprowadziła wykład pt. „Wielkanoc w stylu LIGHT, czyli jak odchudzić mazurka”. Dla tych, którzy nie mogli wziąć udziału w spotkaniu, dietetyk zdradza przepis na domowy majonez, niezbędny dodatek do wielkanocnych jajek.
"Majonez budwigowy omega-3"
100ml oleju lnianego budwigowego, tłoczonego na zimno
1 żółtko od kury z wolnego wybiegu
100ml jogurtu greckiego
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
łyżeczka dobrej musztardy
Żółtko mieszamy z sokiem z cytryny a następnie miksujemy z musztardą do
uzyskania gładkiej konsystencji. Można użyć blendera. Następnie powoli
dolewamy olej (cienka stróżką). Następnie dodajemy musztardę oraz
przyprawy. Na koniec rozrabiamy nasz majonez jogurtem, aby był bardziej
lekkostrawny i mniej kaloryczny.
Więcej zdrowych porad dietetyk Anny Falisz znajdziecie w najbliższym tygodniku.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?