Starą Herbaciarnię przy ul. Findera otwarto pod koniec ubiegłego roku. Przedsięwzięcie udało się zrealizować dzięki dotacji z Europejskiego Funduszu Społecznego w wysokości 40 tysięcy złotych, którą właścicielowi przyznał Powiatowy Urząd Pracy. Udało się stworzyć miejsce, w którym unosi się herbaciany aromat, jest miejsce do zabawy dla dzieci, bezprzewodowy internet i cała masa książek. Udało się stworzyć miejsce z duszą i nastrojem.
Duszczyk na pomysł otwarcia w Świętochłowicach herbaciarni wpadł... w pociągu do Warszawy. -Jechałem do stolicy na studia. Od jakiegoś czasu miałem zamiar otworzyć coś swojego, ale nie wiedziałem jeszcze co to ma być – uśmiecha się Duszczyk. A czemu akurat herbata? Cezary właśnie w Warszawie pracował w cukierni Blikle. Tam rytuał parzenia herbaty bardzo go zainteresował. - W Japonii przygotowuje się ją przez cztery godziny. I nie wolno się wtedy odzywać, bo Japończycy wierzą, że wtedy psuje się smak, właściwości i aromat herbaty – tłumaczy. - Poza tym bardzo lubię rozmawiać z ludźmi.
W herbaciarni jest w czym wybierać: można spróbować i kupić herbaty, białe, czarne, zielone, czerwone i różne ziołowe mieszanki. Wśród nich poprawiająca trawienie „Siesta”, uspokajająca „Dobra noc”i stary dobry „Union”, który szczypie w język. Są też herbaty polecane dla osób ze zmianami nowotworowymi i wpływające na odporność organizmu.
- Herbata w torebkach posiada barwniki, miał i chemię. Podawana u nas jest całkowicie naturalna. A przy zachowaniu receptury parzenia ma lecznicze właściwości – zapewnia Duszczyk. I wyjaśnia, że parzenie herbaty zielonej powinno się odbywać w konkretny sposób: woda musi mieć temperaturę około 70 stopni, a proces parzenia powinien trwać od 2 do 3 minut.- Pozostałe herbaty parzy się w temperaturze 95 stopni przez około 8 minut -dodaje Duszczyk.
Latem w herbaciarni będzie podawana herbata mrożona i lody. Duszczyk zamierza przebić jedną ze ścian i znacznie powiększyć lokal. Chce organizować tam wystawy fotograficzne i spotkania autorskie. Na pytania o wprowadzenie alkoholu kręci głową i odmawia. Kategorycznie.- Nie ma i nie będzie- mówi. - Alkohol kłóci mi się z dziećmi i ekologią, a poza tym herbatę powinno się pić naturalną, bez cukru i alkoholu -kończy.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?