MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten dodatek do żywności ma zadanie spowolnić rozwój pleśni,...
fot. photoAC/pixabay

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Benzoesan sodu (E 211)

Ten dodatek do żywności ma zadanie spowolnić rozwój pleśni, bakterii oraz grzybów, w tym drożdży. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 5 mg/kg masy ciała. Zazwyczaj stosowany jest do utrwalania żywności o odczynie kwaśnym, w tym sosów sałatkowych, napojów gazowanych, dżemów i marynat. W mniejszych ilościach można go również znaleźć w margarynach, serach oraz produktach cukierniczych. Najwyższe stężenie benzoeasnu sodu we krwi występuje 1-2 godziny po spożyciu. Niestety nadmierne stężenie tego konserwantu w organizmie może wywołać pokrzywkę, katar oraz drgawki, które mijają po upływie 2-3 godzin. Z badań przeprowadzonych z udziałem studentów wynika, że nadmierne spożywanie napojów bogatych w ten konserwant może powodować nadpobudliwość. Warto dodać, że benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C tworzy rakotwórczy związek – benzen.

Zobacz również

„Wszystkie matki na herbatki” czyli kolejna odsłona Soboty w muzeum  25 maja

„Wszystkie matki na herbatki” czyli kolejna odsłona Soboty w muzeum 25 maja

Górnik Zabrze ma nowego pomocnika. Patrik Hellebrand z kontraktem do 2027 roku

Górnik Zabrze ma nowego pomocnika. Patrik Hellebrand z kontraktem do 2027 roku

Polecamy

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Forum Kobiecości 25 maja w Muzeum Śląskim w Katowicach!

Forum Kobiecości 25 maja w Muzeum Śląskim w Katowicach!

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla