Licealiści uczą się kuchni molekularnej
Uczniowie klas ratowniczo-medycznych ze świętochłowickiego I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego wzięli udział w warsztatach kuchni molekularnej. Warsztaty te zostały zorganizowane Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej. Licealiści uczyli się nowoczesnej formy gotowania, która wymaga sporej wiedzy z zakresu chemii, fizyki i biologii.
Prowadzący warsztaty szef kuchni, Łukasz Konik, zaprezentował przygotowanie smakowych kawiorów, mięs pieczonych w niskich temperaturach, a także deserów i napojów wykonanych w oparach ciekłego azotu.
- Warsztaty bardzo mi się podobały, mogliśmy nie tylko poznać tajniki przygotowania tych potraw, ale mieliśmy także szansę ich spróbować – podsumował uczeń klasy pierwszej, Kamil Rogoń.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?