MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kawa z przyprawami to także okazja do odświeżenia znanego...
fot. pexels.com

Kawa na dobry początek dnia. Odkryj 11 sposobów na pyszne napoje, które dodadzą ci energii. Daj się zaskoczyć smakiem i aromatem

Kawa z przyprawami

Kawa z przyprawami to także okazja do odświeżenia znanego smaku. Najczęściej przygotowuje się kawę z kardamonem, cynamonem lub imbirem. Każda z nich dodatkowo rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek przypraw wprowadza nieco egzotyki do powszedniego podejścia do małej czarnej.

Kawa z kardamonem

Składniki:


12 g zmielonej kawy
200 ml wody
5 ziaren kardamonu[/lista]

Przygotowanie:

Zielony kardamon należy przekroić i wyjąć ze środka czarne ziarenka. Następnie należy je utrzeć w moździerzu i wymieszać ze zmieloną kawą. Następnie podgrzaną wodę należy wlać do spodu kawiarki, umieścić sitko i dosypać kawę z kardamonem. Całość dokładnie zakręcić i ustawić na małym ogniu. Gdy kawa zaczyna delikatnie bulgotać należy ją zdjąć z kuchenki.

Kawę można zaparzać też w tradycyjnym tygielku. Wtedy kawę z kardamonem trzeba wsypać do naczynia, zalać zimną wodą i ustawić na małym ogniu. Następnie trzeba zagotować przez około 2 minuty. Kawę z kardamonem można przecedzić przez filtr do kawy lub serwować bezpośrednio w filiżance.

Zobacz również

Weekendowy rozkład jazdy 22-23 czerwca w Śremie i okolicy. Zobacz!

Weekendowy rozkład jazdy 22-23 czerwca w Śremie i okolicy. Zobacz!

Asysta Messiego pomogła Argentynie rozpocząć Copa America od zwycięstwa [WIDEO]

Asysta Messiego pomogła Argentynie rozpocząć Copa America od zwycięstwa [WIDEO]

Polecamy

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Taką konfiturę smażyły nasze babcie. Jest gęsta, słodka i pyszna. Niebo w gębie!

Taką konfiturę smażyły nasze babcie. Jest gęsta, słodka i pyszna. Niebo w gębie!