Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić pyszny żur i upiec wspaniałą szynkę?

Lilia Łada
Lilia Łada
Co fachowcy polecają na wielkopolski wielkanocny stół? Zapytaliśmy o zdanie Beatę Kartowicz, właścicielkę restauracji "Fanaberia".

- Na wielkanocnym stole powinien się znaleźć żur z białą kiełbasą, i szynka, i sałatka jarzynowa, zamiast tradycyjnych jajek może być przystawka z jajek faszerowanych - wylicza pani Beata. - Musi też być "słodkie": mazurki, baba i sernik.

Czy jednak nieprofesjonaliści, w domu, mogą przygotować równie smakowite dania? Po obejrzeniu i spróbowaniu tych wspaniałości można było naprawdę zwątpić we własne siły… Na szczęście – jak twierdzi Beata Karpowicz – potrawy wielkanocne należą do tych łatwiejszych i wcale nie tak trudno przygotować je samemu. Doskonałem przykładem jest tu żur - można kupić go po prostu w butelce, dodać mięsny wywar, najlepiej taki na żeberkach z odrobiną wołowiny i kurczaka, oczywiście z włoszczyzną – i gotowe! 

- Bardzo ważne są przyprawy, które trzeba dodać do żuru, czyli liść laurowy i ziele angielskie – przestrzega pani Beata. – Do tego śmietana, może boczek wędzony pokrojony w cieniutkie plasterki. Można też dodać kilka grzybków, majeranek i odrobinkę chrzanu dla smaku. Trzeba też pamiętać, że żurek musi być kwaśny.

Udało nam się też namówić panią Beatę, by zdradziła nam kilka sekretów doskonałego żuru i pysznej pieczonej szynki, która znakomicie zastąpi kupne wędliny, smakując o niebo lepiej. Oto przepisy:

Żurek wielkopolski
2 l wywaru
0,5 kg białej kiełbasy
0,25 kg boczku wędzonego parzonego
1szt. zakwasu na żurek
0,03 kg grzybów suszonych
2 ząbki czosnku
2 cebule
majeranek, sól i pieprz do smaku
3 jaja
Cukier
Cytryna
0,2 l śmietany kremówki
1 kg ziemniaków
0,05 kg smalcu domowego

Grzyby suszone ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na smalcu, dodać pokrojony boczek oraz kiełbasę. Całość podsmażyć, zalać wywarem, dodać przyprawy oraz grzyby. Wlać zakwas i gotować około 10 minut. Na końcu dodać śmietanę i odrobinę soku z cytryny. W miseczce ułożyć ćwiartki ugotowanych jaj oraz uduszone puree ziemniaczane.

Szynka pieczona w rondlu
1 l wywaru
1 mała szynka wieprzowa
0,2 kg cebuli
1 kg włoszczyzny
0,7 kg jabłek
0,1 kg smalcu
3 łyżki miodu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
7 szt. goździków
Sól i pieprz do smaku

Szynkę natrzeć przyprawami i odstawić na trzy godziny. Na rozgrzany w garnku smalec włożyć szynkę i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Podłożyć cebulkę pokrojoną w półksiężyce i warzywa pokrojone w talarki i też obsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wydrążone jabłka oraz miód. Całość podlać delikatnie wywarem i dusić pod przykryciem około 2 godzin. Pamiętajmy, aby raz po raz obracać szynkę podczas duszenia.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto