5 z 5
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
![Kto z Was woli chleb razowy od białego? Przygotowanie wcale...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d4/ab/623aeb2f18e36_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/klacomas/zdjęcie ilustracyjne
Drogi chleb? Taniej na razie nie będzie. Nie czekaj, zacznij piec go sam! Oto proste domowe sposoby na chrupiące pieczywo
Chleb razowy na drożdżach suchych
Kto z Was woli chleb razowy od białego? Przygotowanie wcale nie jest trudne. 500 g mąki pszennej razowej trzeba połączyć z dwoma szklankami wody, 7 g drożdży suchych (dostępne w małych torebkach), łyżeczką soli, łyżeczką cukru, łyżką oleju i wybranymi ziarnami. Całość musi wyrosnąć ok. 1,5-2 godzin, potem ciasto należy umieścić do natłuszczonej brytfanki podłużnej. Zanim zacznie się piec, dobrze, aby poleżało ze dwa kwadranse pod przykryciem. Czas pieczenia to ok. 50 minut w 220 stopniach Celsjusza.