Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Do czego służy makutra, jak oddzielić białko od żółtka i skąd pochodzi czekolada?

Weronika Grychtoł
W tym roku motywem przewodnim Dnia Europy w Gimnazjum nr 5 w Świętochłowicach była kuchnia europejska. Hitem imprezy było zadanie polegające na ubiciu piany z białek.

W zmaganiach konkursowych reprezentacje klas pokazały, że znają podstawowe zasady savoir - vivru, nieobce są im angielskie i niemieckie słówka związane z restauracją i potrafią rozpoznać znanych, europejskich kucharzy, przyprawy oraz sprzęty kuchenne. Najwięcej emocji wzbudził jednak konkurs na ubijanie piany z białek.

-Pierwszy raz to robiłyśmy i było ciężko -mówiły Agata Jarosik i Klaudia Gruszka z klasy II b, które zdobyły pierwsze miejsce w konkursowych zmaganiach.

- Trudne były też pytania o angielskie i niemieckie odpowiedniki polskich wyrażeń i słów np. sztućce - dodała Agata.

Drugie miejsce przypadło w udziale klasie III b, a na trzecim uplasowała się klasa I a.
Zawodnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na swietochlowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto