MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Polak nie powtórzy wyniku z Australian Open. Odpadnięcie po thrillerze

NOWE
Polak nie powtórzy wyniku z Australian Open. Odpadnięcie po thrillerze

Był poszukiwany dwoma listami gończymi. Przed policją schował się... pod kołdrą

Był poszukiwany dwoma listami gończymi. Przed policją schował się... pod kołdrą

Polecamy

„Ręce piekły jeszcze przez godzinę” – ciemne oblicze szkoły w PRL

„Ręce piekły jeszcze przez godzinę” – ciemne oblicze szkoły w PRL

Herbata z bąbelkami to hit lata. Czy jednak bubble tea to zdrowy wybór?

Herbata z bąbelkami to hit lata. Czy jednak bubble tea to zdrowy wybór?

Czy umyta sałata wymaga mycia? To wcale nie takie oczywiste

HIT DNIA
Czy umyta sałata wymaga mycia? To wcale nie takie oczywiste